Category Archives: Català
I Jornades GPL Tarragona
El dijous 29 de Gener tindran lloc les primeres Jornades GPL Tarragona, a on tenim convidats molt especials que estic convençut que ens faran passar una bona estona. Podeu accedir a l’agenda de les jornades a la mateixa web de GPL Tarragona, o bé escoltar el programa l’Internauta de Vicent Partal a Catalunya Radio, a on hem tingut el plaer de participar.
Us recomano que visiteu directament la pàgina de L’internauta per accedir als programa complet mitjançant podcast. No obstant, per anar obrint boca he fet l’extracció de l’entrevista per penjar-la a la plataforma Woices (a les jornades tindrem l’oportunitat de conèixer els detalls darrera d’aquesta iniciativa empresarial).
Per altra banda, qui vulgui accedir a GPL Tarragona aprofitant les possibilitats de SocialDNS (cal instal·lar plugin pel navegador) pot fer-ho mitjançant go://gpltarragona. A les jornades també podrem conèixer que hi ha darrera d’aquesta comunitat/tecnologia.
Us esperem a tots!
Auditoria i Programari Lliure des de la perspectiva de l’estàndard CoBIT
Amb motiu de les VI Jornades de Programari Lliure que es celebren aquest any a Girona, Joan (company de Deloitte i expert en seguretat) i jo mateix hem estat treballant en un paper sobre Auditoria i Programari Lliure.
Ho hem enfocat prenent com a base l’estàndard CoBIT, el qual defineix punts de control per totes aquelles tasques o processos vinculats a les tecnologies (e.g. adquisició de programari, manteniment, supervisió, etc.). L’objectiu d’aquests control és la millora de l’àrea tecnològica de les organitzacions, per tal de que donin un eficaç i eficient suport al negoci. En definitiva, la direcció de l’àrea tecnològica s’ha de trobar alineada amb l’estratègia empresarial.
A l’anàlisi hem pogut certificar que el Programari Lliure presenta avantatges importants que van des de la independència i llibertat de proveïdor com la millor auditabilitat del sistemes per tenir accés al codi font. Conseqüentment, es potencia la seguretat (integritat, confidencialitat i disponibilitat de la informació) i es facilita el compliment de la normativa legal corresponent al marc d’actuació de l’organització.
No obstant, hi han certs aspectes a on el Programari Lliure no te tanta força al món empresarial. Per exemple, quan parlem d’aplicacions molt especialitzades (e.g. el terminal financer d’una entitat bancaria) no existeixen alternatives lliures.
La conclusió final apunta a la possibilitat de construir un entorn hibrid amb aplicacions lliures i privatives, per tal de poder aprofitar totes les avantatges tecnològiques.
La presentació de l’estudi tindrà lloc el dissabte 7 de Juliol 2007 a les 13:30. Més informació a la web de les jornades. Esteu tots convidats! 😉
Nova junta GPL Tarragona
Des de fa uns dies ja es oficial, ja tenim nova junta per l’associació GPL Tarragona 🙂
La meva valoració dels primers 3 anys de vida de GPL Tarragona és en conjunt positiva, hi han hagut moments de tots els colors… i es que no sempre és fàcil la gestió d’aquest tipus d’organització. Dintre del món del Programari Lliure hi han molts punts de vista diferents, des de els més puristes fins els més flexibles i de vegades sorgeixen conflictes entre aquests extrems, tot i això… crec que tots hem après molt tant del encerts com dels errors.
Als últims temps, degut primer a estudis i ara per treball, la meva vida s’ha anat desplaçant cap a Barcelona, passant més temps allí que a Tarragona. Això ha fet que altres persones recollissin el testimoni per continuar endavant amb els objectius de l’associació. Personalment destaco la feina del meu amic Joni que (junt a Sergi Nuez) ha estat des de l’inici d’aquest projecte treballant dur i crec que es mereixia sobradament optar a la presidència per aquest nou cicle… he apostat per ell i estic segur que ho farà molt bé 🙂 Jo passo gustosament a un segon pla per recolzar la nova junta en allò que pugui oferir, espero que aquest nou cicle porti moltes més alegries als usuaris de Programari Lliure i a la província de Tarragona.
Trac (subversion) a Ubuntu
Trac és un sistema integrat per gestionar projectes de software que proporciona:
- Interfície web pel sistema subversion.
- Gestió de bugs.
- Gestió de sol·licituds.
- Planificació en el temps.
- Generació de documentació estil wiki.
Instal·lació:
aptitude install trac libapache2-svn
Creem el fitxer de configuració per Apache “/etc/apache2/sites-available/trac” amb el contingut:
Continue reading Trac (subversion) a Ubuntu
Conferencia Programari Lliure com a un nou element de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE)
El proper Dissabte 8 d’Abril a les 16:00 participo (en representació de GPL Tarragona) a la ronda de conferencies de la Reus LAN Party que tindrà lloc al Palau de Fires i Congressos de Reus (com arribar?). Aquest any les conferencies estan obertes gratuïtament a tothom i s’enfoquen més cap a empreses i particulars.
Dades sobre la xerrada:
Data Dissabte 8 d’Abril a les 16:00
Lloc Palau de Fires i Congressos de Reus (com arribar?).
Títol “Programari Lliure com a un nou element de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE)”
Descripció “La RSE és la contribució activa i voluntària de les empreses cap als seus grups d’interès o Stakeholders, al EEUU ja fa algun temps que va agafant força però a Europa (i en especial al nostre país) encara anem una mica enrederits. Es té tendència a pensar que la RSC només es per gran empreses, quan aquesta no té perquè ser la realitat. La RSC pot repercutir molt positiva a la reputació de qualsevol empresa (gran o petita) i en conseqüència, aportar una important millora a la rendibilitat del negoci.
Tot i que ja fa temps que es parla de RSE, fins ara no s’ha tingut en compte que el Programari Lliure podria jugar un paper molt important com un element més. Aquesta serà la perspectiva que es vol donar als assistents per tal de veure totes les possibilitats que s’ofereixen.”
Treball de recerca: L’estat actual de Linux envers Windows
Marc Tenés Moya, un noi que vaig conèixer a l’Apalankada Party 2005 de Vila-seca, ha acabat el seu treball de recerca “L’estat actual de Linux envers Windows” obtenint una qualificació de 10 segons explica NeiL (enhorabona Marc).
El treball està realment molt bé i val la pena donar-li un cop d’ull, personalment m’ha fet gràcia veure la entrevista que em va realitzar i m’ha sorprès perquè ha quedat bastant bé (va ser oral i per tant, la transcripció no és literal, Marc l’ha retocat per a que quedi millor). Adjunto l’entrevista aquí mateix, donat que em fa il·lusió (gràcies Marc!):
Continue reading Treball de recerca: L’estat actual de Linux envers Windows
Efectes al escriptori amb xgl i compiz
Tal i com ja s’ha indicat a altres llocs, Novel va alliberar l’eina Xgl que ens permet tindre uns efectes espectaculars a l’escriptori GNU/Linux. Entre ahir i avui he migrat el meu portàtil a la versió de desenvolupament d’Ubuntu (Dapper) i he seguit les instruccions del fòrum d’Ubuntu per activa Xgl i compiz… el resultat és espectacular, fins i tot hem pogut fer una demo al curs de GNU/Linux Avançat.
En quant a Dapper, encara tenen coses per polir… de fet fins a Abril no sortirà la versió final. Les úniques coses que m’han cridat l’atenció han sigut:
- Arranc lleugerament més ràpid
- Al nautilus podem pressionar CTRL+f per buscar fitxers
- Suport per Smart Batteries de serie
Firewall iptables en 10 minuts
Per compartir Internet i protegir el nostre equip utilitzarem el firewall “iptables” del kernel de Linux.
Per començar ens assegurem que no hi ha cap regla definida al firewall fent neteja de les 3 taules principals que disposa: filter (per defecte), nat (consultada quan un paquet crea una nova connexió) i mangle (especifica per alteració de paquets).
iptables -t filter -F iptables -t nat -F iptables -t mangle -F
Establim una política per defecte, la qual pot ser REJECT, DROP (descarta paquet sense avisar l’altre extrem) o ACCEPT:
Continue reading Firewall iptables en 10 minuts
Configuració OpenVPN a Ubuntu
[Wikipedia] Una VPN és una tecnologia de xarxa que permet una extensió de xarxa local sobre una xarxa pública o no controlada, com per exemple Internet.
L’exemple més comú és la possibilitat de connectar dos o més sucursals d’una empresa fent servir com a vincle Internet, permetent als membres del equip de suport tècnic la connexió des de casa al centre de còmputs, o que un usuari pugui accedir al seu equip domèstic des de qualsevol equip remot, com per exemple el d’un hotel. Tot això fent servir la infraestructura d’Internet.[/Wikipedia]
OpenVPN és un servidor de xarxes privades virtuals amb suport SSL i un munt de característiques. Es lliure, amb llicència GNU GPL, i multiplataforma.
OpenVPN pot muntar la xarxa virtual utilitzant connexions xifrades amb una clau compartida o amb claus asimètriques, veurem com construir els dos tipus de VPN.
Continue reading Configuració OpenVPN a Ubuntu